Savona 2023

Savona, dissabte 22 de juliol de 2023

Savona està situada a la regió de Ligúria (Itàlia) i es un important port de mercaderies i de passatgers. També te molta activitat ferroviària. La seva historia es remunta a un assentament dels lligurs i va transcorre entre aliances i lluites amb Cartago, Roma, Gènova, … Va viure el seu màxim esplendor al s. XV quan va ostentar el nom de «Ciutat dels Papàs» gracies a que una de les famílies mes influents de la ciutat, els Della Rovere, van tenir dos Papas, Francisco Della Rovere (Sixto IV) i el seu nebot Giuliano Della Rovere (Julio II). El primer, promotor de la Capella Sextina i el segon, mecenes de Miquel Àngel, Bramante i Rafael. Al 1815 Savona va ser amb Pió VII seu oficial del papat, cosa que la situa amb igualtat amb Roma i Avinyó, tot i que va ser per un període molt molt breu.

A Savona també se li atribueix l’invent del sabó sòlid i en aquest sentit es interessant veure la relació amb el nom francès de «savon» i del català de «sabó».

Quan hem baixat del vaixell a Savona hem anat directes a l’Oficina d’Informació Turística que hi ha a la sortida del port. Ens han donat un mapa i ens han orientat una mica.

Hem hagut d’esperar a que es tornes a tancar el Pont Landro Pertini que s’obra per deixar passar els vaixells. Està just davant de la Torreta, també anomenada com Torre de León Pancaldo o Torre de la Quadra. Es d’origen medieval i símbol de la ciutat de Savona. Es una part de la muralla del s. XIV que estava localitzada a l’entrada del Port Vell.

Un cop passat el pont agafem la via Paleocapa que es un dels carrer principals de la

ciutat, està porticada i plena de botigues de tota mena.

Una mica mes endavant entrem a Chiesa de Sant’Andrea Apostolo que resumint una mica la seva historia ens quedem en que va ser construïda pels jesuïtes, després de demolir una església del s XII dedicada a Sant Andreu, al 1714. L’església te una sola nau molt ample amb frescos de 1741 ennegrits pel temps que representen les obres de Sant Ignasi de Loyola, però a l’altar Major del s. XVIII hi ha una estàtua de marbre de Sant Andreu Apòstol de 1918. La qüestió es que al 1773 l’ordre dels jesuïtes va ser suprimida i es varen fer càrrec els sacerdots lazaristes fins que al 1812 l’església va tornar a ser la parròquia de Sant’ Andrea Apostolo.

Chiesa de Sant’Andrea Apostolo

Anem carrers amunt i avall una mica perdudes i en aquest caos ens trobem en el centre històric de la ciutat i entrem en el Palau Gavotti construït al s. XVII sobre estructures medievals que ja existien. Propietat de la família Gavotti fins el 1861 que va ser comprat pel Municipi i es va establir com a seu de l’Ajuntament fins al 1934 en que es l’Ajuntament es va traslladar a la plaça Sisto IV. Actualment hi trobem la Galeria d’Art Cívic.

Edifici Ajuntament a la plaça Sisto IV

No gaire lluny del Palau Gavoti entrem a la Catedral de Santa Maria Assumpta, el Duomo de Savona, que va substituir l’antiga catedral que es trobava al barri de Priamar, al cor medieval de la ciutat de Savona que va ser destruït al 1543 per Andrea Dòria de la República de Gènova per construir-hi una fortalesa. L’actual catedral va ser construïda el s. XVI per ordre del Papa Julio II en el lloc que ocupava l’església de Sant Francesc del s. XIII. Es d’estil neobarroc, però te una façana sòbria que queda una mica amagada pel poc espai que hi ha davant d’ella. En el seu interior hi podem trobar obres d’art de l’antiga catedral.

Catedral de Santa Maria Assumpta. Duomo de Savona

L’antiga església franciscana tenia al costat el Convent Franciscà i avui encare es conserva el claustre on hi entrem des de una porta lateral de la catedral. En un costat del claustra hi trobem la Capella Sixtina (1481-83) que va ser encarregada pel Papa Sixto IV com a mausoleu pels seus pares. Aquest mateix Papa també va fer construir la Capella Sixtina de Roma. Posteriorment la capella ha estat transformada en un estil rococó, que es el que podem veure actualment. Hi ha com una halo de misteri i pagant una mica mes es poden veureu les celes on havien estat aquests Papas en el seu pas per aquest convent franciscà. No ho he acabat d’entendre ben bé, però si us interessa aprofundir en el tema podeu demanar l’entrada completa, nosaltres només hem pagat per veure la Capella Sixtina.

Capella Sixtina Savona

Finalment hem anat a la Fortalesa Priamar, la fortalesa edificada per la República de Gènova el 1542. Està situada sobre el que va ser el nucli medieval de Savona i s’han trobat rastres d’estructures preromanes, romanes i bizantines en aquest lloc. Des de la seva creació ha patit diverses transformacions, la mes important al s. XVIII que es va convertir en un complex militar i en un penal de la colònia al 1820. Va ser la principal presó d’Itàlia fins 1903. Durant el s. XX es va tancar la presó i es va quedar buit durant molts anys fins que després d’un període de restauració es va obrir com una casa d’art i cultura. Actualment hi ha el Museu Arqueològic i el Museu Renata Cuneo i Sandro Pertini, una col·lecció d’art modern que va ser donada a la ciutat després de la mort del president. La Fortalesa s’utilitza com a lloc d’Espectacles, Exposicions i Representacions d’Art. Nosaltres explorem tots els recons d’aquests murs i contemplem les seves magnifiques vistes tant de la ciutat com del mar.

Fortalesa Priamar
Fortalesa Priamar

Tornem al vaixell i anem a dinar al restaurant de la novena planta i després anem a fer un bany a la piscina. La Berta va a l’Squok una estona i a la nit sopem al Michelangelo i veiem l’Acrobatic Show: Destiny.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.