La Societat Literària de Guernsey i el Pastis de Pell de Patata

St. Peter Port, diumenge 1 de juliol de 2018

M’he despertat a dos quarts de set sense despertador i he estat llegint informació sobre St. Peter Port i sobre les vuit he despertat a la Berta i no li ha costat gaire posar-se en marxa. Hem anat a esmorzar i s’ha volgut quedar al Tree House i jo he baixat a terra amb una llanxa que anomenen tender perquè el vaixell no pot atracar a port, crec que perquè es massa gran.

St. Peter Port es la capital de l’illa de Guernsey i pertany a UK. El Dgèrnésiais es la llengua oficial i el nom de la ciutat i de la parròquia també es coneixen com Port Saint Pierre. L’illa ha passat per diferents mans, el s. I a C els romans s’hi van assentar després d’haver conquistat la Gàl·lia. Els vikings hi van arribar quan els romans havien declinat i al voltant del 933 Guernsey es va convertir en part del Ducat de Normandia com a regió de França. Durant els anys següents va anar passant de mans entre França i Anglaterra varies vegades fins que finalment es va convertir en propietat d’Anglaterra després de la batalla de Hastings al 1066. Durant la II Guerra Mundial les forces alemanyes van ocupar les illes del Canal durant cinc anys i entre elles Guernsey.

La lliure de Guernsey es emesa pel govern autònom insular, anomenat els Estats de Guernsey. No es una unitat monetària independent sinó que es tracta d’una emissió especial de lliures esterlines per l’illa. Te el mateix valor i es intercanviable a l’illa, però no al revés, la moneda de l’illa no s’accepta a la resta de Gran Bretanya.

El Princess ha quedat fondejat i la llanxa ens ha deixat a l’embarcador Albert i allà ens han rebut càlidament alguns membres d’Informació i Turisme i ens ha donat uns mapes. Mapa en mà el primer que he trobat es l’Església de la Ciutat (Town Church). El primer edifici religiós en aquesta localització data del 1020 amb una petita capella rectangular, però la construcció probablement existia des del s. VIII. L’edifici actual es va completar el 1466. Aquesta es considerada com l’església mes important de l’illa donat que serveix alhora de Deliberació Estatal amb el Tinent Governador de Guernsey així com pels feligresos de Saint Peter Port. Després he anat pujant cap a la casa de Victor Hugo (Hauteville House), però l’estant reformant i no es pot visitar. En ella hi va viure Victor Hugo entre 1856 i 1870 i la seva casa captura l’excèntrica vida de l’escriptor que va ser exiliat des de Paris.

A les hores he baixat i he anat fins al Castell de Cornet que esta al costat del mar junt a un far. Jo he entrat als lavabos, però sembla ser que m’he colat a dins i sense abusar he aprofitat per donar-li un cop d’ull. El castell data del s. XIII i vigila el port de St. Peter Port. Conte 5 museus que expliquen l’historia del castell i de l’illa. Hi ha diversos jardins que van ser creats en diferents períodes de la historia. El Jardí Sutler del s. XVI tenia una quantitat important d’herbes culinàries i medicinals.

He tornat al centre i he passat pel Parlament Court, per l’antic Hospital de Victoria, per l’Elisabeth College fundat al 1563 sota les ordres de la reina Elisabeth I, tot i que l’actual edifici data de 1829 i he arribat a Candy Garden que son uns jardins victorians restaurats on hi ha una Estàtua de la Reina Victoria. He entrat per la part de dalt i m’he trobat una Exposició de la Hauteville House al mig d’un dels jardins amb panels i fotografies de la casa de Victor Hugo. Després a la part mes baixa del jardí m’he trobat una gran estàtua Victor Hugo. Encara dintre del mateix jardí he entrat al Guernsey Museum on hi ha una exposició permanent que narra l’historia de les illes i els seus habitants. M’ha agradat molt una Exposició sobre Contes Antics (Old Tales & Ancient Beliefs) on s’expliquen contes quan pressiones algun que altre boto a l’hora que s’encenen les llums de una habitació de nens mentre la iaia els ensenya la màgia amagada darrera les cortines d’on pot sortir qualsevol personatge parlant amb veu tremolosa, entabanadora o aterridora segons l’ocasió. Es petit però aquesta zona m’ha relaxat i m’ha transportat a un temps passats. També hi ha una Exposició de Victor Hugo visions d’Exili i una zona dedicada als nens que sembla treta del Parc Juràssic i que també m’ha sorprès gratament. En aquest museu m’hagués agradat que hagués vingut la Berta, segur que li hagués agradat molt. A la botiga descobreixo un llibre “The Guernsey Literary & Potato Peel Pie Societty” de Mary Ann Shaller & Anne Barrows del qual s’ha fet una pel·lícula.

He baixat cap al Port i a Informació i Turisme he pogut contactar amb la Lidia & Fernando, els he trucat per WhatsApp amb la wifi.

Quan he anat cap al port he passat una terrible experiència perquè s’ha posat a ploure i he fet mes d’una hora i mitja de cua amb pluja intensa intermitent, sense paraigües ni res per resguardar-me. Ha estat horrible, se m’ha fet etern. Crec que es imperdonable haver-nos tingut esperant la llanxa en aquestes condicions i em meravella la manera en que s’ha comportat la gent que s’ha esperat amb absolut estoïcisme.

A la tornada he anat al Tree House i la Berta ha volgut venir a dinar amb mi. Després de dinar hem anat a canviar al trànsfert de tornada a l’aeroport al final del viatge per una excursió a Stonehenge i hem fet molta cua, però la Berta s’ha portat molt be. Tot seguit ens hem canviat de roba perquè a les 19 hores han fet la “Capitan’s Welcome Abroad Party and Chanpagne Waterfall” on jo m’he pres un parell de copes de cava. Com que la Festa s’ha acabat aviat he portat a la Berta al Tree House una estona i l’he anat a buscar a les vuit per anar a sopar al Restaurant Alegro que es el que ens toca a la nit. Compartim la taula amb dos parelles madures, un matrimoni de Valencia i una parella de Las Palmas de Gran Canaria, molt agradables ambdues. La Berta esta cansada i ha estat una mica pesada. Realment s’ha quedat fregida quan hem arribat a l’habitació. Temps just de posar el pijama i rentar les dents.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.