Chinatown

Al matí he baixat a buscar un cafè i una pasta i m’he quedat estudiant fins a les 12. Després he anat a Chinatown a buscar una pila pel rellotge, que fa dies que se m’ha acabat i vaig sense hora pel mon, i de pas he comprat alguns records. He dinat per allà, a un restaurantet d’aquest que comparteixes taula amb els xinesos del barri i evidentment amb palets.

Es podria dir que l’entrada al barri es per la Porta del Dragó o Chinatown Gate, però s’hi pot entrar per molts carrers. Avui m’he mogut per una Chinatown mes profunda, amb botigues mes autentiques, no tan de “souvenirs” com les que hi han a Grant St. He anat per  Stockton St. que esta ple de botigues de menjar, es com un gran mercat de verdures, de peix i de tota mena de coses rares.  També he entrat per alguns carrers col·laterals i he trobat botigues on venen medicines xineses.

Molts xinesos van emigrar a Califòrnia durant la Febre de l’Or i per la construcció del ferrocarril fugin de la misèria i las guerres de l’opi. El barri es va crear a la dècada de 1840 i al inici es deia Little Canton fins que al 1853 es va rebatejar com Chinatown. Hi havien petites cases de fusta, herboritzaries, temples i fins i tot un teatre portat de Xina. El 1869 les lleis es van enduri molt amb els xinesos, no els deixaven treballar, ni votar, ni casar-se, ni comprar propietats tot i que posteriorment es va revocar.  El famós terratrèmol de 1906 s’ho va emportar tot i es va haver de reconstruir el barri, però com que també es va perdre el registre civil molts xinesos varen poder sol·licitar la ciutadania americana.

En el veïnat també hi torbem la Old Saint Mary’s Cathedral, una església parroquial catòlica que va ser construïda al 1854 com a primera catedral de l’Arquidiocesis de San Francisco. Es la primera catedral de Califòrnia que va ser construïda amb el propòsit de ser catedral tot i que altres esglésies van servir de catedrals abans de la seva construcció. Es va fer servir com a catedral des de 1854 a 1891 que va ser reemplaçada per la Catedral de Santa Maria de la Asunción i aleshores es va convertir en església parroquial. L’església va sobreviure al terratrèmol de 1906, però va ser destruïda per els incendis que el van seguir. La seva reconstrucció es va acabar al 1909. Els Paulistes han servit a aquesta església des de 1901 i continuen servint-la avui en dia.

Tarda a classe de dos a sis i després he anat de botigues pel centre. He comprat al sopar en un supermercat, me’l he fet al microones que tinc a l’habitació i finalment he fet els deures perquè demà vull fer de turista.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.