Alcatraz

Avui finalment toca Alcatraz, des de que vaig arribar a San Francisco he anat veien l’illa al mig de la badia. Es veu des de molts llocs de la ciutat i tinc moltes ganes de trepitjar-la. El dissabte vaig comprar una entrada per dos quarts de deu i aquest matí he anat caminant fins al Pear 33 on he agafat el vaixell que m’ha portat fins a l’illa. Esta situada a uns dos kilòmetres del Fisherman’s  Wharf.

El 1847 es va construir un far a l’illa d’Alcatraz i es va fortificar la seva superfície quan San Francisco començava a  augmentar la seva població i el tràfic de vaixells en plena febre de l’or. Es va convertir en presó a l’any 1934 i mes tard va ser  transformada en penitenciaria d’alta seguretat per delinqüents incorregibles. Només hi van haver  4 Alcaids i es va tancar el 1963 perquè estava molt propera a San Francisco i perquè era molt costós el manteniment. Al 1969 va ser ocupada pels indis americans durant 19 mesos basant-se en un tractat de 1868 que els hi donava el dret sobre “les terres del govern no utilitzades”.

Un cop a l’illa he fet la visita guiada amb auriculars en castellà. Les explicacions son molt complertes i curioses. Hi ha anècdotes, historia, curiositats. Antics guardians intercalant comentaris a la gravació que l’ambienta i mantenen la curiositat. Els auricular m’aïllen de tots el turistes que con jo volten per les celes i em posen en situació. La gravació explica coses com que els vigilants portaven corbates vermelles i que a l’illa hi vivien els familiar dels guardians, fins i tot els nens d’alguns empleats. Només hi va haver un grup de cinc presos que es van escapar i que no van trobar mai. Ho van intentar trenta-sis presos en catorze temptatives. Parlen de presos famosos que van estar per aquí, però a mi només em sona Al Capone. Expliquen que el menjador era el lloc mes perillós perquè feien servir ganivets i que el menjar era molt bo. Per rematar-ho he donat una volta per les rodalies de l’edifici que estan molt deteriorades, he vist el vídeo que projecten i m’he pres un cafè. Amb tota aquesta moguda he arribat tard a classe,  ja se sap. Després de classe he anat a dinar- sopar a Chinatown, a un “All you can eat”, perquè amb tantes presses no havia tingut temps de dinar i tenia molta gana. M’he atipat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.